Friday, September 23, 2011

Island safari Day 5 & 6

 As salam..

Hari ni adalah last tour sbb the 5th day dh nk balik..rs sekejapan je sbb mcm2 aktiviti buat..rini we pegi water rafting,atv,elephant trekking &etc...ni awal start..ms kt hotel,skali perasan ada kapel from China..so,we jadik baik ngan depa..actually ni hala ke phang nga island..kelmarin kan we pegi phang nga island,tp naik speed boat..tp,kali ni naik bus,so imagine brp lama kan..lamaaaa jgk tau..tp,we juat kt main land..Van yg pick up from hotel ni dia transfer ke bus..from bus ni memula dia bwk g mkn buah tropika..pastu 40mins journey ke Island safari.


tngu nk mkn fruits kt sini...xbyk pon bg.

kt sini la we naik atv,p fish spa,elephant trekking n tgk elephant & monkey show.masa smpi,dia bwk tgk show dulu..pastu naik gajah..ms kt sini,xleh amik pic,tp,budak yg bwk ni pandai,dia bwk we g tmpt jauh sket & amik pic pastu mtk tips rm30.boley ?dah la we xbwk cash byk,so we pki 140 baht je = rm14..siut je kan..padahal mamat kenu tu,kami bg tips 20 baht =rm2 je..sian dia..patut we bg lebey sedara seagama kan..+pic mamat tu amik lg cantik...


elephant show..monkey show malas nk upload..ahahah
fish spa dulu pastu baru naik atv

gajah ni sibuk nk pisang..dh la mahai juai.xkose..ahahaha

pastu,we tngu turn naik atv.ms ni lah,hujan turun lebat..since day 1 smpi,phuket sporting,tup tup hari ni ujan..

tp,for water rafting sgt best sbb air laju..nasib bwk vikinis tu,so,terus salin la..tp,naik atv sekejap je xsmpi 30mins..suppose we shud go until waterfall & swimming but cuaca xmengizinkan pulak..sekejap aje pun puas jugak plus masa tu ujan..wah..berdesup, lajuuuu je bwk..yg lawaks tu,hubs siap tergolek dogs..sungguh xthrilll...bini dia rilex je siap rempits..ahahaha..sbb dh biasa bwk keje kt  sunway lagoon dulu..sygnya xde pic ms atv sbb kamera simpan kt locker..

tmpt kt Island Safari ni lawa & well maintained..rsnya,overall phuket bersih..xnmpk sampah..air plak clear je..rasa malu ngan pantai kita yg kotor..hu..hu...

pastu dh p fish spa suma,tunggu la nk g water rafting kt tmpt lain took around 45 mins..lapor ms ni sbb jam kt msia dh kui 2pm..kt thai mmg la kui 1pm..tp,dok tnggu,geng spore ni,anak dia sibuk bayo extra nk naik lagi atv..tensen betui la sbb bila naik bus,no choice,has to wait..tmpt rafting ni xtau la kt mana,tp kt sini pon jauh ke dalam,ada gajah bersepah2..kt sini la makan buffet lunch.pastu kan,ms kt sini la,aku ter'kejutan" budaya sbb 4 ekor japanese ni leh selamba vogel dlm toilet bwh shower...adui..pening kejap..hu..hu..klako klako..trauma i...



tmpt lunch kt water rafting

baru pas water rafting

then,we naik together with kapel from China td..satu boat,4 org..org kt situ jugak la bwk..again,xde pic..depa ni kan suka mtk tips,tp sbb kami xbwk cash,so,bye bye la ye..asik mtk tips je..eheh...

ni kira trip paling penat..penat perjalanan,,penat menunggu..kiranya dh kui 730 pm baru smpi hotel..niat nk terjun pool xjdk,sbb nk jamak asar zuhur pon dah xsempat..so,after that,siap2 ,kuar lagi.mmg bilik ni betui2 hotel aje..celah mana honeymoon ntah..ahahaha..honeymoon asal boleh je..sbb dh g tmpt org kan,alang2 takkan nk perap dlm bilik je,ye dok...sbb we dh nk blk esok,so,nk beli souvenir...

& psl souvenir plak,kami xcukup thai baht puloks.nk withdraw xbleh,pastu msg2 check purse brp rm ada,aku ada rm50 & hubs rm80,so dpt la tukaq dlm 1250 baht & beli t-shirt + fridge magnet tuk sedara & kengkwn.
moral : len kali bwk biaq lebey.aku mengamalkan konsep : guna apa yg ada ,upenya xmenjdk la ...
last2 swipe aje..yg penting bukan kad aku..muahaahahha...

Last night here in Phuket,we dinner kt Kusuma & after that zzzz...

On day 6th after bfast, sambung beli souvenirs...ready to bye bye phuket..nak dtg lagi,.insya allah...



Impiana hotel tu kt tepi ni aje,betui2 mengadap Patong beach

kt sini mlm2 sgt happening..pepagi suma penat xkeje..lengang




Since we xredeem lagi voucher yg dpt tu,we sempat g massage & ready to depart from hotel at 230 pm.flight scheduled at 430pm local time.



 dapat free massage for 1 hour


 the hotel area



Review hotel :

Tharapatong Beach & Spa.

Overall,cleanliness is very good.
Bilik besar ,cantik,very comfortable.
Breakfast plak,alhamdulillah..sedap especially the pancake.
Tapi tapi,the service is not really good.on the last day,aku kan ada voucher 200 baht for food/drink.so,aku g redeem kt restoren dlm tu with hope,dpt tapau cocktail pon best jugak.
Minah yg jaga tu,xpaham bahasa agaknya bila aku ckp,aku nk take away.aku siap bagi since & siap ckp aku dh check out.
aku nye key words nk bagi dia paham is 'take away' ,'check out' ,'airport'..so sgt bengap la kalo ko xpaham aku nk bwk balik..
Bila dia letak dlm glass,aku ckp lagi,nk take away..pastu,leh plak dia reply 'no cup'..so,maknanya ko paham la kan apa aku mintak dari tadi.
aku mmg bengang & terus letak air tu xminum pon.sengal kan ko.bengap betui.rugi xtgk nama dia so that aku leh komplen kt manager ko & xpasal2 ko kena menari tiang plak nanti.. 

Itu jelah trip kali ni..since aku mmg suke adventorous thingy ,so,might consider to come back again..Insya allah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...