LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Friday, September 23, 2011

Honey hornymoon at Phuket Day 1

As salam..

Finally,after almost 2 mths wedding,baru dpt honeymoon.Ms pre-honey dulu kt bukit tinggi,serius xbest lgsg.bilik xbest at all,so frustrated la.plus so noisy dgn ada maintenance pulak..adui,bising.lucky p sabtu n balik on sunday.if not,harus check out awal..

Dia punya frust tu sbb bilik yg xde balkoni.ingtkan mtk mountain view nampak mountain la sgt.yg hado je.nmpk bukit tarah ada la.pastu tingkap plak dah rosak,xleh buka.dh buka,siap xleh tutup..pfttt..ntah pa pe.
Ingat dtg sini semata2 nk memerap dlm bilik aje ke.huh..frust frust...
All,mmg semua kt bukit tinggi xbest !!!!!!



tanda dh smpi kt bukit tinggi

ok now,for the next destination,we chose Phuket.dunno why Phuket came first in mind & after proposal & discussion with hubs ,so we finalised Phuket as next destination.our dream to Aussie,insya allah,kalu ada rezki,maybe next year.hubs actually nk sgt g Aussie since Sept just d right time,but but,our budget rsnya x fit nk g sana.for me,nk pegi biar la selesa..mean,not with tight budget unless backpackers will just fine..

so,plan punya plan,dari nk pegi 4 days 3 nite ,jadik 6 days 5 night.pastu memasing konpius,ish lama nau g,lain la g Europe ke or somewhere far.so,apa nk buat kt Phuket in 5 days ? dun worry...lots things to do in Phuket & trust me,its fun-unless ko xsuke beaches,lasak2 thingy,Phuket is not the right place to go...& until I'm writing now,still terasa nk g sana lagi..kalu dpt extend another 2 days would be perfect.

Ok,enuff talking,aku mmg pray hard that weather akan sporting sbb kt area utara dh start flooding,so,quite worry plus kalu hujan,bermakna kami akan betui2 100% honeymoon la dlm bilik...wakkakakaka.....baik duk Msia je,amik 10 star hotel je kan..

For flight,aku handle & hotel hubs nye decision.Ms tu,sbb nk cepat, aku dpt AA return for 2 pax RM 800..skali ,AA buat promo xlamaaa pas tu ,aku click dlm rm400 dh dpt..chesss..bedebah betui la kan..xde rezki nk dpt promo murah..sbb ms tu hubs dh book hotel so,dia dh bsg2 nape aku xbeli ticks lagi..risau sgt kowt nanti tiket habih..dasar..


ms ni flight delay sket almost 1 hour..biasa la kan,AA namanya

hotel,we stay kt Tharapatong Beach Resort & Spa.4 star hotel, hasil review ramai yg suggest ,nk hotel pilih la yg molek2 sbb kt sana kan byk parties ni,nanti bising kalu pilih yg nan ado plus we kan honeymoon,so y not.ms ni that hotel tgh anniversary so ada additional gift like free pick up & transfer from airport,massage for 2 hours,drinks,vouchers & etc.plus, we cuma baya utk 4 days sbb ms tu promo,stay more than 3 days,the next day is free..total accomodation dlm rm1300++ ,around RM300 per nite.

Smpi sana dlm kui 6 pm dah sbb flight delay.driver dh dok standby.dlm kete,biasak la,pakcik tu tnya dh amik tour ke bla bla..we dtg sini bukan under travel agent.bg aku,setakat kat belah2 asia,yg orgnya still paham lg apa benda yg ko ckp,u can search it urself.bg aku lg jimat & sometimes kalu ikut tour,masa packed sgt.ini hasil my survey.ada pro's & con's lah..

So,kt kedai kwn pakcik tu,we terus bargain for good price sbb aku dh survey the rate for island hopping.mmg kaw2 aku mintak.we amik siap2 pakej ke Phi Phi island ,Phang Nga tour & Phuket Fantasea..total 9,000 baht .ok,aku kira 100 baht = rm 10 la ye senang sket..
Pakej ni suma for 2 pax = rm900.tuk Island hoping, include halal lunch,google,snacks,drinks,insurance,pick up & transfer from hotel to pier/bay & tour guide .
Phi Phi tour = rm120 per pax
Phang Nga = rm140 per pax
Fantasea include dinner = rm180 per pax.
Island hoping we opt for speed boat baru la best..kata nk g James Bond Island...
Dh settle suma,baru g hotel & check in.

Deluxe room ,quite besar & spacious,ada balkoni facing pool.katil extra tu jdk tmpt jemur kain baju aje


view from balcony
sbb aku seploh kali asik email minah ni mtk nice view,so dia bg la ngadap pool.hotel ni xfacing Patong Beach,tp xjauh,dlm 5 minutes walks.mujur jugak xfacing beach betui sbb rsnya agak bising la during nights.

Sampai je,we dh sibuk nk dinner sbb ms dlm flight xmakan,memsg dh kebulur.We mmg plan nk g Kusuma yg org asik war war kan tu.aku cuma ingat hasil carian kt pakcik goggle ,restoren tu kt Ibis hotel,so mmg melilau mlm tu carik..
bermulalah menapak,rs cam jauhnya nk smpi..skali,dh nmpk Ibis & suddenly nmpk la jugak Kusuma tu,tapi bukan la restoren...cuma stall mcm food court tepi jalan...betui2 tepi jalan aje.

masa ni ada geng msian baru pas makan


our dinner-tom yam,telur dadar,kailan masin,sotong grg tepung,asam boi & tembikai = 460 baht =rm46

Kusuma = taste mcm kt Msia,dh makanan pon sama.xmurah bg aku,maybe sbb baht dh tinggi.sbb for 2 pax= rm46 ,di gerai saja,rasanya kt Msia lagi murah..
Jadi,we dah tau nk budget makan.skali meals,will cost around RM50.

Bila balik hotel,baru la perasan,kedai ni dekat je ngan hotel kami,xsmpi 10 mins pon,sbb tadi we ikut arah Patong beach,padahal kedai ni hala ke lain...

Yang aku notice,sepanjang jalan ada pancake stall & massage servis.dia asik panggil abang je,aku nye xdipanggil.dasar kan..dah la muka cam cik pon je memasing.xkose plak aku.nk amik pic takut plak,kang di balingnya kamera aku camna..

A little bit regret sbb sepanjang kt sana,aku xteringin nk try pan cake tu ,aku cuma mkn kt hotel je.rugi plak sbb dari hasil review suma org,pakat dok ckp pancake ni a must try item kt sana..hmm..ok,next time ye..aku rasa nk g Krabi plak..ehhee..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...