LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Friday, May 6, 2011

Korea day 6 @ Everland

As salam.

Hari ni pegi Everland.Speaking bout Everland,memang terbaik la..sampai sekarang teringat2 betapa best giller kt sana..superb..speechless..dah la sangat besar n tak cukup masa la nak main semua.dah macam Disneyland pon ye.tempat ni jauh gak from Seoul pastu dia mcm tempat yang ujung dunia,takde pa pe,cuma Everland.kalo mcm Genting,Lagoon kan ada la sopink mall,hotel,ni takdak..semata2 Everland..sesuai ngan nama nya.

Nak g sini,dari Hyewa station ,naik subway turun kt Dongdaemun Historical & Culture park.Dari sini naik bus yg Min dah booked.Bus ni memang pick up kat sini.Jangan silap p turun kt Dongdaemun pulak..lain tu..
We paid 10,000 w for return bus & entrance fee is 31,000 w pakai foreigner coupons.Took almost 1 hours + la jugak nak sampai.bus ni stop,pastu ada shuttle bus untuk bawak ke entrance.padahal dekat je pon..sini tutup kul 6 pm,so kalo lambat,tido la kt sini..

amik pic dgn patung comel kt entrance

ada zoo jugak kt sini

penguin tgh swimming

Sampai tengok punya la sesak,upanya Korea tgh school hols ,no wonder crowded everywhere.I memang kagum sgt dengan theme park dorang.siap ada safari tu.ada giraffe,bear,elephant,tiger,lion,.kami naik bus shuttle utk masuk safari ni.cuaca windy tu,heaven betui.

Tak sempat naik suma benda pon,especially roller coaster kayu yang famous,sebab tak sanggup nak queue.
shammy & caryn awai2 dah queue naik roller coaster..sampai 4 kali naik..giller ah..


recharge battery dulu beli coffee


cable car ni dekat tmpt zoo terus direct bwk ke zon lain

safari pon ada ok...

dlm bus nak tgk safari

ada bear,giraffe,tiger,lion,gajah kt dlm safari


kt blkg tu roller coaster kayu.nmpk pump shoes tu ??aku beli kt Ehwa rega 10,000 w
Kat sini ada 4 season garden..besar tak hingat..masa ni tulip.. cantik mcm2 kaler ..rasa cam nk bawak balik sekuntum dua..

train ni bwk pusing 4 season garden

ni original tulip okesh
view 4 season dari atas

main benda alah tuk bdk kecik sbb yg lain kena queue panjang


Yang best outside food is allowed.sunway lagoon patut wat mcm ni.dah la entrance fee pon murah,tempat lawa gile,sangat la berbaloi.kami makan roti n serunding sebab dah budget malam ni mesti melantak bibimbap lagi..takut muntah darah mkn bibimbap je,so we choose to eat bread aje,..bibimpap tu nasi with vege with egg.aku kalu order bibimbap,mula la kena ada aksi goreng telur sebab aku kan gheti makan telur mata ,so,penat dowh nak kena explain supaya depa paham,i nak telor goreng..kih..kih..

dah macam tugu pon ada minah2 korea ni

Aku takde la regret tak dapat naik roller coaster & mainan lain tu sebab bagi aku,benda yg aku bleh dpt kt Msia,tak naik pon takpe.Memang la tak sama,tp,aku tau mcm mana hazab naik benda2 tu,jadik baik tak payah..

Yg penting aku masuk safari ,pastu ada jugak main splash water yg takde kat Msia..


nak balik dah ni..tatatatata...

Jam 530 pm kami dah kuar sebab takut miss shuttle bus.kira ngam2 je tau,tu pon kami cuma main 3 rides,dari pagi sampai petang .sebab tempat tu luas..kalo ko nak main semua,alamat la tak sempat dek non..

Then,dari everland, bus drop kt tempat naik tadi la..alang2 turun Dongdaemun tu kan,kami pegi la Namdaemun sebab dah tak jauh..hajat di hati nk beli brooch.sampai dah tutup pulak after 530 pm.kena come back.even masa tu ada masih bukak kedai,punya la takmo jual..sebab situ konsep nya,after 530 pm tak boleh jual..dah la situ besar & panas .pening kepala tau...

Dorang jual wholesale bukan retail.kalau nak beli setakat seketui dua,p tempat lain lah senang..seller kat sini kerek sket,nak pegang barang pon dah stare semacam,kt sini jugak jumpa pakcik korea ni ckp indon,comey je rasa ,muka korea cakap indon..rupanya dia dok indon berbelas2 tahun.dia la help kitaorg..tunjuk jalan sebab kitaorg dah agak lost dalam market tu.


dinner bibimpap kt myeogdeong

Then,kami berpecah,kami p Myeondeong,just for dinner.as usual,makan bibimbap la.from one place to another place quite close, jln kaki pon boleh,tinggal larat ke tidak je.subway pon hanya 1 stesen je..

Kalu nk tukar duit , ( if like my case from USD to KRW ) ,advisable tukar kt Myeondeong sebab rate dia sangat berbaloi & rendah compared to others..

Kat sini,ada night market yang best & happening..aku personally suke Myeondeong dari Dongdaemun..masa ni aku dah start beli  handbags,baju,stoking..ok,bab stoking memang can't help sebba dia sangat cute & murah lak tu..ehehhehe...

Myeondeong jugak syurga kosmetik.berpuluh-puluh jenama kosmetik dengan free gift boleh jumpa kat sini.rambang mata oooo..

Owh,upenya dah nak masuk hari ke 7.esok lepak Seoul aje...


2 comments:

Fahreen Fredo said...

Hai nak tanya, jaket ke korea tu boleh share ke beli kat mana? :)

FadMN said...

Jaket tu beli kat Dorothy Perkin.sesuai untuk spring.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...