Friday, May 6, 2011

Korea day 5 - Hanok village ,Ehwa and Namsan tower

As salam ..p/s back dated entry

As usual ,since smlm dah go out of Seoul ,so today we lepak kt sini je.We planned pegi Hanok village,iaitu cultural village. .sekali,Tuesday is closed.tp still boleh masuk jenjalan.dah smpi,pegi je la masuk..kami naik subway turun kat Chungmoro.

Kami sempat berangan jadik korean-pakai hanbok & pay 10,000 w for 15 min shooting pic.apa lagi,berlari2 la pose tak ingat.elok jugak cuti sbb kalo tak,malu la kan org tengok kitaorg mcm tak sedar diri je.masa nak kuar,pelik nape makin lama makin ramai lak org.upenya during lunch time ,korean will masuk sini bawak bekal & lepak kt sini..ye la,tmpt cun & windy ,mana la tak best lepak kan..kan best kalo Msia pon ad tempat nak berkelah ...bawak bekal,tak yah pening,eh,hari ni nak lunch apa.

gediks di tgh panas

hari ni suddenly panas..versi korea la

ok,time's up
Masa pegi sini,adik aimy tak berapa sihat & dia tak ikut..malam karang nak pegi Namsan tower,baru dia follow..lagipon,kami kat Seoul aje..

Actually,kami ada plan nak pegi Mount Soerak,tapi after browsing & tengok keadaan cuaca,we not advisable to go..masa tu kan baru lepas winter,so ramai yg kata,kalu pegi pon mcm tak berapa best..
Jeju plak..memang nk p,tapi,leceh plak pikir flight la,tmpt tinggal lagi..so,tak yah la pegi..we kan back packers,malas nk check in check out banyak kali..eh..kata back packers..LOL


Pastu,dah takde apa pon nk buat kat hanok,maka kami pon pegi la Hongik university kt area Ehwa.best jugak sini.Naik subway turun kt Hongik.

Ehwa street...byk jugak jual segala baju kt sini

I bought bag,pump shoes (sbb kaki dah sakit.-terus pakai kat situ gak) & t-shirt here .Sebab lama sgt shopping,tak sempat pon nk masuk uni tu sebab dorang cakap design dia sangat la canteks.tp,dah round kt situ pon dah ok..best sesangat.jalan punya jalan tak sedar dah lambat..owh,day 5 ni kami kuar dlm kui 1030 pagi sebab dah 2 hari kuar awal,balik lmbt..saja nk lepak2 dulu..


mkn fish & chip.sedap plak tu..

Ehwa street area
Pastu,kami balik umah kejap ,rest & kuaq balik nak pegi N tower or Namsan Tower.dlm kui 7 camtu la kuar balik,smpt jamak asar zohor kat bilik..so far,kami memang jamak asar zohor kt bilik.sempat balik.cuma ada skali je,kami solat kat sopink mall.tu pon guna fitting room.

Kalu tnya pasal food kan,apa kitaorg buat,makan seafood je.sebab dah sah2 ko tak kan jumpa halal food kt sini,ni si aimy ckp eh,dia dah tnya ustaz,since kesukaran nk cari halal food kan.ustaz tu kata,andai dah pasti,leh makan,so kami mmg yakin je mkn nasi & seafood..sebab kalo ko pikir periuk belanga dia,ko jgn makan la.maklum la,aimy dh biasa travel all around the world.

Nak masuk ke tunnel N tower

Kat N tower,kitaorg naik bus smpi atas,so tak naik la cable car .best betui tower ni,sejuk plak tu,mmg menahan je la dalam sejuk tu kan.masa ni pon sejuk tak ingat.sini mcm menara KL la,ko dah smpi seoul,datang le melawat, sebab tak kan nak dtg sopink semata2..
Entrance fee 9,000 w..ok le..mcm g KL tower..

Kami dok sana sampai nak kul 11pm baru balik.masa ni masing2 kaki dah injured.time tu jugak ada event "no shoes day".so,dorang ni tak pakai kasut..gile arh,aku ni dah separa beku,ko bleh tak pakai kasut..gile ke hapa kan..

Kunci ni lock,letak kt pokok..kt luar N tower
Orang korea kan drama swasta sikit,kuat verangan kan..so,tu lah,ko tgk yg kunci2 tu,ko beli la pad lock,pastu tulih la word cinta jiwang ke apa,pastu ko letak situ,baling kunci..katanya kalu lock tu tak jmpa,ko kekal la..ceh..takde nya aku nk bazir duit beli menda alah tu..patut bwk je pad lock dr Msia,p lock kt sana,baru la gempaks kan..hi..hi..

menggigil2 ms ni...


belakang tu N tower
Pastu kami naik bus & stop kt subway kt bawah N tower tu aje..then,dalam 5 stop subway sampai la Hyehwa station,dah sampi umah...macam biasa la,buat laundry & zzzzz...

Esok nk g Everland...yahooo.---



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...