Friday, May 6, 2011

Korea day 3

As salam..
p/s back dated post ..hopefully ,I still remember every single thing while in Korea.

Hari ke 3.kami memang plan macam ni,if today jalan out of Seoul,the next day,will stay kat seoul..semua ni atas advise member we all yang penah dok korea & budak korea sendiri.
Since semalam dah pegi out of Seoul ( DMZ tour ) ,so today we will only jalan2 kt Seoul.we purposely planned camtu so that tak rasa penat.
Lagi pun kami 10 hari kat sana, very leisure & peaceful.no rush at all.

Hari ni,kami pegi Gyeongbokgung Palace & Changdeokgung  Palace.punya la panjang jenuh nk ingat.actually ada 5 palaces all together tapi we only went two palaces .
Itu pon dah makan masa seharian kot.Awal pagi,dah keluar dalam pukul 8 pagi.Ngam2 smpi,ada warriors performance.Best sangat & the palace, superb.Inside Gyeongbok tu ada Museum Folk & jugak sempat kuar kejap tengok President house.

Kami naik subway turun kt Dongdaemun historical & culture park.stesen ni direct je terus sampai ke Gyengbok..senang bangat nih..

Nampak sign ni dh betui la tu,ke arah palace

belum masuk palace lagi,.baru kt stesen aje..ngeh..ngeh..

Owh ya,kat sana guna kad mcm touch & go tu..T-Money namanya.member kitaorg Juan yg  tak jadik pegi tu bagi T-Money kt aku & aimy sebab parents dia g sana masa bulan 3 & still ada prepaid kt dalam..

T-.Money tu 2500 w,top up ikut suka hati.seingat aku,kami naik subway hari2 + naik bus ada 2 kali,dalam 20,000 w dah cukup..kalu ada kredit lg dalam tu,leh refund.mesin refund tu berlambak2 ada kt every subway stesen.senang la wa cakap lu.

The warriors- tgk parade cun masa we sampai..

'ahjumma' ni dh tua2 pon,kuat lagi kuar masuk palace yg besaq ni

cantik giler..feeling drama je..sblh tu tasik tipu..eh.ye ke/

ingt nk amik pic lompat2,tp tgk suma org sopan aje...
kt dlm Gyeongbok ni ada Folk mesuem..mkn aiskrim masa sejuk sgt best okesh

tnya abg polis jln ke president house...tp,abg polis xpndi ckp eng...

dpt amik bumbung umah President Korea pon jadik lah

Actually,President house ni ikut pintu belakang Gyeongbok aje.punya la kami tak tau amik jalan sikit punya jauh..bila dah smpi,alih2..eh,ni bukan pintu blkg istana ke..adui..penat penat..


ok,last pic kt Gyeongbok..nk g Changdeokgung plak

Masa tu dah pukul 1 pm..patut la kebuluran..plus bfast pg td cuma roti aje..menapak la carik kedai makan..actually,next palace tu tak jauh mana pon..dalam 10 mins sampai la..tp,sebab kebulur,nak menapak selangkah pon cam nk pengsan..ha..ha..

Pastu terjumpa kedai Korea ni..ok,masuk aje..1st time nak merasa makanan Korea..eh,kat Msia dah banyak kali try..siap warm up makan kat pavilion lagi, kat food court tu ha,kan ada korean food..muahahaha..

ni kenangan 1st time mkn kt restoren korea kt ampang bwk bedk korea mkn..drg dh xleh nk telan msian food ms ni..lorat.



lunch kitaorg-bibimpap

Food drg ni kan healthy.aku suka sos bibimpap tu..sedap..pastu benda2 mcm pickles,potato,kimchi tu suma leh refill..air kosong pon free aje kt mana2.tak yah nk pikir nk minum air apa..best kan..free plak tu..rega benda alah tu 5,000 w...murah...

Kedai ni of course la tak dak sijil halal,tapi sebab dia tak jual pork, only vege,jadi ok la.bibimpap tu nasi,vege and telur sahaja.

Then,after lunch kami pon menapak g Changdeokgung palace.makcik kedai ni tolong tunjukkan..dia boleh cakap cina,jadik,caryn & LK pon mula la tanya mcm2..senang sket hidup kami sbb depa kan tak pandai english..eh..brp kali aku asik ckp depa tak pandai english ni...

Palace ni protected under UNESCO...ada secret garden lagi..raja simpan gundik kat sini..senang nak mengedik sebab besar sangat tempat tu bleh main chak chak..huhuhu.

Ada lagi 3 palaces more or less sama macam Gyeongbok,tapi, since we running out of time ,kami pilih yang at least ada difference sket.Ini pon ,sangat la canteks..our day dari pagi sampai 530 petang kat palaces aje.tapi,sangat puas hati.kaki sakit tak payah cakap la..aku nye kasut kan ada heels sket,menangis kaki aku jalan non.stop..


masa ni tak berapa sejuk sgt,,leh la eksyen unbotton winter coat

Kt entrance ni..saje..

cantiknya kt blkg tu..tour bagi rest kejap

aku pakai 3 lapis ye,termasuk winter coat..sejuk ok
Nak masuk secret garden ,kena beratur dulu,ikut tour guide ..nanti dia explain la..sebab kt dalam tu besar gile..takut sesat katanya..masa kami masuk,dah missed english translation,so,belasah je masuk korean nye..
suma org pandang2 bajet 'wow,terer cakap korea drg ni'..waahahaha..

pastu pakcik guard dtg borak2 ngan we all..pakcik ni plak pandai ckp english..suke suke..mcm2 soklan la kami tanya..actually,tanya tempat & direction..terus catit so that tak sesat..kih..kih..

mmg la masuk dalam tu ko tak paham apa la minah ni cakap korea,tp tak pe,kat setiap tempat tu ada eng translate,so p je la baca..tp,aku dh penat masa ni,asal jumpa tempat leh duduk,terus la nk mendarat je..semput la..hu..hu..

otw nk kuar from palace,ada newly wed tgh buat photoshoot..terus la serbu sbb tgk dia pki hanbok..

pokok bentuk dragon tu katanya dh brp ribu thn ntah..aku rasa tmpt ni mcm kt 'Sanggujae'..ala citer Personal Taste tu..

Masa ni,dah 530 pm,palace dah nk tutup..elok2 aje la..kami (aku and aimy) dah janji nak dinner ngan Sun..so,ank kena balik umah la..plus senang nak jamak asar..kami pon separated..naik subway 2 stesen aje dah smpi umah..senang nye.rasa kt negara sendri plak..lalaalaala...

Kami plan jumpa kt area guest house situ aje sebab Sun pon menyewa dekat situ & actually kat studio apartment  sebelah guest house we all aje..minah ni baru pas tengok basket ball game ngan member opis dia..upenya dia baru putus cinta..sian nya..
psssttt..dulu kan,dia ni siap bleh skandal ngan salah sorang member kitaorg juga..ni kes cinta sebulan la ni..dah hari2 asik jumpa org tu..leh plak terjatuh cinta..tp,xjdk pon..he..he..

smbil minum starbucks tunggu Sun ,jumpa abg won bin,..encemmmm

6 thn lepas..kami jumpa kt uitm shah alam


after 6 years,we meet again in Seoul..memories...

Lama sangat tak jumpa kan..memasing konfirm la dah lain..ada 2 batch yg kami handle masa tu..tapi paling rapat masa 1st batch sebab dorang tak ramai..and kami yang jaga dorang pon dalam 20 org aje..jadik,nak kata rapat tu tak la jugak..but close compared to 2nd batch sebab masa ni dah involved dengan budak sains sukan & nisbah 1 bdk korea ,3 bdk msia jaga..


makan mlm..ni adalah pan cake..bhs korea apa ek..aku lupa..sedap wooo..

Selama ni,aku mmg tak makan kim chi..1st rasa masa kt uitm la,bebudak korea ni bwk bekal..seyes tak sedap..pastu,ms makan kt kedai makcik tadi pon,aku tak makan..tapi ,i tell u...kim chi yang ni..berebut2 aku & aimy sampai refill 2 kali..gile sedapp....
Sun order sea food pan cake..meletops...

Lepas makan pancake kami lepak dengar live band..best sangat & around 11 pm , kami jalan kaki balik umah..aku dah kebas kaki tau..siap buat massage guna heater floor,lie down kt situ,wah...gile best la...


brader ni sore dia sedap..dia nyanyi lagu Alex la..waa...jiwang jap


Esok nak gi Nami.....winter sonata la esok..yeeehaaa....


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...