Saturday, April 23, 2011

Seoul .Korea Day 1

As salam.

At last ,moment yg ditunggu pon tiba..imagine ,lama tau kami beli tiket ni,since Aug 2010..
Giler dah berabuk tiket & at last kami sampai jugak Seoul .
Alhamdulillah ,tiada duka walau pon sedikit hanya yg best2 aje.
Kalo  tak best pon sebab Juan aka our only 'boy'  tak dapat hekot...

ni ms dpt sad news,juan xdpt p..


Camne plan g korea ?camni,shammy ni gileee sgt ngan korea-aku plak & aimy penah la plan g korea masa kat uitm dulu under exchange programme.

Ada la problem, tak jadik..sampai la ada tu,masa tengah lepaks,kunun la cakap,weh,kita g korea nak..pastu esoknya,air asia announce ada tambang murah..aku terus mesej la gengs ajak.

Yang beli tixs dulu aku & shammy.kui 5 pagi tu beli.RM400 return tickets.
Masa tu,aimy tak leh decide,so kami gamble kalu tetiba kami ja p.pastu aku kol juan,ajak.
Juan pon beli..

Sampai opis,sebab aku kepoh sgt,si lk nak ikut & ajak caryn,so,dh jadik 6 masa tu.
Pastu aimy mesej kata dia boleh p & dinan aka adik dia join..total=8 org..
Cun2 la amik 2 bilik yg ada 4 katil.

Booked bilik masa dec,siap survey macam la.
Last2 decide nk duk kt B-Inside guest house kat area Jongnu-gu..

Aku kan ada member korean, so,aku tanya dia,skali,dia dok menyewa area tu gak and dia kata sangat strategik..
Kami amik bilik jenis en.suite,mean suma ada - toilet,dapur,tv,internet suma la.
Rega dlm 600 tuk 9 hari after 5% discount.
Since april ni peak season,so,kena plan awal nak dok mana,kalu last minit,nanti rega dah lain..


kenangan ms kt uitm with bdk korea..Sun yg berdiri pki baju putih & skirt jeans..nk g jumpa dia la kt sana

We all ni backpackers tegar ,jadik,tak pakai travel agent.semua sdn bhd hasil bantuan kawan2 yang penah dok Korea & kwn kami yg memang org Korea tuh.
Suma buat sendiri..sebab kalu engaged tour ,mesti lagi mahai..we kan jimat.com.

Aku plak a days before fly ke korea, 4 hari kt Hanoi,Vietnam from 28-31/3/11 atas urusan kerja.
And so to happen, flight ke Seoul plak 1/4/11 jam 130 pm.
Kira tak sampai 24 jam kot terus fly lagi..macam stewardess plak rasa nya..weeeeweeee...

Sampai Msia from Hanoi at 630 pm & so to happen lak en boss nye luggage plak xtau g mana.so,tunggu la lg 30 min ,upenya tersilap transit.rasa lama sgt la sbb luggage belum kemas & we still kt airport..mana dgn jet lag ( 3 jam pun jet lag..ngade kan ).

So gedebak gedebuk tunggu taxi suma, dlm kul 9 pm baru smpi umah..blk,kepala serabut sbb luggage korea lum settle..terus ym aimy & asking her apa je dia bwk..

Malas nk pikir ,just dump in everything dlm bag..terus zzzz...ms tu pening lalat gak sbb dari Hanoi-KL-Seoul.tapi,semangat punya pasal,esoknya smpi lcct,terus segar bugar..

At 1 pm dah check in.masa ni gile berkobar2 rasa tak percaya lagi nih,,,,
Wahaha..betui ke ni..sebab nya aku ngan aimy penah ada sejarah pasal Korea ni..so its like miracle..syukur kepada Allah ...last trip before getting married...he...he..( mcm la pas ni aku  tak pegi mana2 dah)



excited giller

Air Asia X ni best sbb big space

Bz mengira duit berjuta2 won...
Actually,aimy & dinan seat lain.sec papa dia dah book ngan seat.
Aku mmg nk jimat.com,so aku beli tiket je.

Shammy & mak dia pon beli seat.LK & caryn plak tercampak jauh sebab depa check in lambat sket.
Tempat aku tu actually ada org.tetiba kan,couples tu tak turn up..
Depan seat  kitaorg tu couples kan,kawan depa la tu..

Mamat tu siap pusing cakap kt aku,seat ni kawan dia punya,tapi kwn dia tak datang sebab wife dia preggy..boley...terlebih ramah..
Awek dia diam je.pastu macam2 la borak dgn dia..
klako mamat tu,dia p jeju island straight from seoul.
Pastu,aku ajak la aimy & dinan join aku,tu yg kami dok skali tu.

Tu aku dok kira duit siap2 tuk guesthouse,taxi & entrance..aku kan ketua kumpulan ..
konon la,sbb aku banyak dapat info dari kawan aku yg kt korea tu..

Dalam 6 jam dah smpi..instead,15 min earlier..
Sampai je,pas amik barang,taxi dh tunggu dengan nama aku..
Masa tu,berasap2 bila cakap..best dowh..peghak sungguh..kih--kih--

fresh from oven AA -tgh tunggu luggage
kejap je tunggu luggage & imigresen pon pantas


Masa sampai tu quite sunyi .macam neighbourhood kat citer korea tu.
Agak2 kebuluq,terus masak megi with bergedil & serunding & bilis..masyukkkk...

guesthouse kami..pintu depan tu ada password baru leh msk ye..ada 4 bilik je dlm ni

Guesthouse kami ni ada 2 big houses.kami punya khas for en-suite..means suma facilities ada dalam bilik..kat umah ni ada 4 bilik aje.

Main guesthouse kena jalan ke depan sket.
Owner guesthouse tu,si Min tu dok situ la..sana agak packed sebab kena share benda..eii..cam tak hygienic je kan.

Mee cintan at Korea..feeling korea
ni bilik kami-ada tv,pc siap internet.wifi dia kuat lak tu..abaikan semak samun tu

Bilik ni lengkap for 4 pax ada suma include fridge & micro wave.
Utensils & detergent pon lengkap.Periuk belanga in good condition & macam baru..yelah,sapa yg beria2 memasak kan..kami pon,berapa kali je msk..

kitchen & washing machine


toilet..just nice la & complete

Bilik tu pon best..malam2 kami basuh baju,sok pagi konpem kering sbb lantai tu kan heater floor,so keep u warm...sebab tu baju pon tak bawak banyak sebab hari2 pakai jaket je.

Esok nk g DMZ..kena tdo..lalaaa


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...