Saturday, April 23, 2011

Seoul Day 2


As salam.

2nd day at Seoul ,hari ni ala2 military training sket.sebabnya we all ikut DMZ tour atau pun Demeterialized Zone (DMZ)...alalalala..ntah betui ke dak eja main taram jek..yang penting p ke border la..ke arah korea utara.

Nak p DMZ boleh mintak guest house book kan.so,nanti depa arrange pick up terus bayar kat driver.
Si Min ni cakap kui 730,punya la we on time,skali 8 lebih baru mai.

Mesti Min ni saja gtau awai takut kami lambat..silap org la weit..kami cepat punya..
Jadik,sambil buang2 masa tunggu pick up,ber'cam' whore le memasingnya.

 
muka suci di pagi hari smbil tnggu tour bus

Pagi di Seoul sgt terujas dgn weather yg sgt windy n cold..best giller la..maklum la,Msia kan panas gitu..terus lupa daratan kejap..mulut lak berasap2..perghhhh...

baru 2nd day..tgk la brp hari nk rindu Msia kan..then,cam biasa la kalo  ikut tour ,nak kena cargas..mula-mula singgah Amusement park ( ada dlm itinerary ) tp  tak buka lagi sbb still early,just beli coffee n posing pastu terus ke DMZ..sini byk tak leh amik pic.so, asal ada chance je,mcm apa la pose tak hengat.

G DMZ wajib amik tour sbb tak leh g sesuka hati nk redah.kang kena tembak padan muka...ahahahha..tipu je yg kena tembak tu...


beratur beb nk amik pic kt benda alah ni.

tmpt train ke apa ntah

Kat sini kena lalu tunnel tonggek and kena bend down masuk tunnel tu.nasib tak tinggi sgt,cam my fren asik terantuk je sebab dia tinggi..tertonggek mcm nk putus nyawa.hu..hu..mana la tak panggil military..

Tp,overall best p sini..worth to g.lebih kurang history antara korea selatan and korea utara..tp,biasa la,si tour guide ni asik ckp north salah..
since tour ni punya la laju,pegi ke satu tempat ke satu tempat tu pantas,jadiknya aku pon dah blur tour ni actually pasal apa betul nya. >_<.

pic kena amik dr jauh..sbrg nun adalah North Korea


Oppa2 army ni kontrol encem plak..

tour guide kitaorg yg very nice
Pukul 1230 pm dh habis suma tour,on the way back tu,bas singgah Hong Dae ,lalu la Olympic stadium & area citer 'Coffee Prince' .Terus tingat Go You -mamat Korea pujaan aku after Won Bin..hik..hik..
Pastu,dorang bwk g kilang Jade,tp,tak beli la jade tu..nak nak aku yg bwk ala2 kadar je kan won..tak koser.


amik pic lagi kt hong dae..depan kedai jade

Pastu,bus ni akan drop balik kt mana dia pick up tadi,so,kami mintak bus drop kt Itaewon.tmpt org Islam.alang2 nanti dah tak leh makan beef,so we end up mkn kt Arabic which cost 15,000 w.

Mahai la tuh kalo convert mcm rm45,tp ko duk sana,tak kan suma benda nk convert kan..nanti kalo asik mkn nasi n vege mau pengsan..so,kami bedal like there's no more beef or lamb or chicken tomorrow..nak nak org macam I yg dh 4 hari tak makan proper since kt Hanoi..

Itaewon ni paling hujung.kalu tgk map Seoul ,Dongdaemun-Myendeong-Namsan-Insadong-Itaewon..ha gitu la lebey kurang...


As salam restoren - Itaewon

The only mosque kt Itaewon & maybe in Korea..ramai plak jumpa Msia kt sini

Itaewon pon chanteks
Sempat singgah solat kat masjid itaewon.
Masa kat masjid,siap ada makcik ni ( Msia la ) tegur kitaorg cakap,dia perasan kami masa dalam flite.siap tnya,tak perasan depa ke..ala..makcik,punya ramai masa tu,mana nak notice.aku rasa depa notice sebab kami gerak in group yg suma young ladies except mak shammy la..ke sebab geng kecoh kot >_<...dorang pulak datang ngan tours..tunggu bus amik kt situ..

Ni kira 1st time kami akan naik subway kat Korea..ho yeah...terujas...aku sgt kagum tgk sistem subway depa..atas tanah,bwh tanah,suma ada..& sangat la disiplin orgnya.masuk subway pon sopan je..memasing diam je ..yang bising adalah kami..wahahhaha...

masa tgh queue kt escalator jumpa K-pop bwk gitar pink..he..he..


Since still awai,from Itaewon,.kami singgah Coex Mall..best mall ni..nak-nak masa malam..ni kt area Samsoeng ( subway turun kt Samseong ) .aku rasa la...ha..ha..:)..besar jugak..lepak-lepak buang masa, update kat FB ( hehehehe ) ..warm up la esok nak jenjalan lagi ...


COEX Mall..mahai la..window sopink je

wajib pekena coffee..sedap..lorat..mcm kt msia xde dunkin donut

selain pose,kami adalah shivering at this time..area Coex Mall

Lama kat sana,siap merayap tengok area town..cantik nya alahai..teringat-ingat until now..
Then,kami pon gerak balik naik subway...Guest house tu kt Jong-nu, kena turun kt Hyehwa station,so,kengkawan yang terer baca subway line tu,kami lantik terus jdk chief..wahahaha..aku mmg hekot je.malas nk fening.ko sesat aku pon sesat..dalam subway cam biasa semua org pandang la muka kami yg bertudung ni ..ok ,kami tau kami jelita..bosan..heh...

masa ni dh kui 11 cmtu kot.

Ni adalah place where we stop to go back to the guest house

Masa ni la,kuaq ja dari subway sambil mendaki tangga tonggek( tinggi giller ok tangga dia).
Stairway tonggek ni la kami panjat hari-hari sampai la our last day kat sini.penuh memories..
Elok kuar je ststion ,baru nmpk Jong nu ni best..sebab sini area universiti .sooo happening..upenya sini malam2 kedai suma bukak..
Pastu ada pakcik jual stroberi gemuk,heaven nya mkn sejuk2..masa ni below 5 degree.

smlm  cam sunyi,skali harini happening wooo..sejuk masa ni

kt street ni penuh kedai..best..bersih plak tu..


From stesen,kena menapak tak sampai 10min dah smpi kt umah..malam before balik bilik, singgah G-mart -mcm 7E tu-beli stok susu & bakery for breakfast..tiap malam without fail..yg lawak tu,akak yg sama aje jaga bila malam.dia pon dah kenai we all.nasib dia leh ckp 'englishi'..he..he..

And as usual ,balik umah,basuh baju -actually ni keje kitaorg every nite.sbb kami bawak baju dalam 6 helai aje,so ulang2 tayang ,lagipun,nak pakai kt dalam aje..kat luar tu mmg wajib hari2 winter coat..save luggage kan :)

End of day 2 yg best..


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...