LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Wednesday, October 27, 2010

Cambodia Day 1

As salam.

Finally ,our plan for working trip to Cambodia has turn out to be a reality ! Ya,after 2 times postponed & so many things happened ,we ( me & en boss ) were safely arrived at the airport ,10.30 am local time..Difference 1.5 hour ngan kita.

Queuing time-en boss yg sgt beria2 suh i bergambar tau,jadi,i dh lantik die jdk photographer i..

Up from the sky, just before landed ,i feel like being in Thailand .U can see the paddy fields & typical housing area of Cambodian which deep in my heart felt very lucky to be Malaysian !


Soo a's sday Cambodia !

Our journey from Malaysia ( with MAS ) to Phnom Penh went smoothly .Dr Darren ,who is our colleaugue from Cambodia fetch us at the airport .Owh ya,i read the guide book about the drinking/tap water is not safe & we are  advised to only take mineral water or else will suffer a stomach ache.Upph ,sebotol air mineral kecik d airport cost USD 1.50.

Then,after change money & menjadi kaya ( the money in Khmer is dominated in 500,1000,10000) ..so,benci kan bila nk pegang byk2 padahal ia cuma la bernilai USD 20.Then,we headed to office since our guest house is quite far .& my first Khmer lunch was really really great.

Sedap gile sup die.Ok,i mmg sgt takut kot makanan tu xhalal & mana de restoran kt sana ada 'halal' sign kan.jadi,what i did ,as long the restaurant is nice ( ok,stall kt sini xsama mcm Msia ok ) ,& i end up eat seafood ,so why not.Janji x 'was was' kan...he..he.. Owh,i akan rindu ayam & daging sbb i telah berikrar akan menjadi 'seafoodian' selagi xnmpk 'halal' sign.I rindu sgt sup tadi..sedap gile.its combination of lemon grass with ginger & a little bit taste of bunga kantan,owh its just superb & lots of vege inside...

So,after short discussion sbb we belum check in & sgt letih ( kalo wat kerja mmg letih forever ),so we pon gerak la g our guest hotel..owh,psl ni plg lawak.

Biasa lah,i & geng2 'segila' kt opis dah risau la mana la punya tempat en boss ni carikan.Siap goggle suma xjumpa.Skali dpt gak & tgk mcm cantik.Tapi still rasa xpercaya selagi xnampak.berbakul pesanan penaja la kiranya dpt.( i'm the only girl -upss,shoud i say lady ??? in this mission. )..yg girl keje kt cambodia ni xakan invlove 100% sbb die preggy ,jadi suma pakat risau.Sekali sampai....



Even dpt dua bed ,tp i tido srg jek.Frust la xdpt queen..ish,what u expect ,bukan hotel ye..


Ha,ambik kau.cantik tau.honestly,guest house ni cantik.U see,this is my room -ensuite ye & the living area.Kt sini cuma ada 4 bilik & we ol je duk.

Dkt sini,mostly guest house die org yg long travel akan book berbulan2 or yg mana ada keje ke,so drg xoffer bilik yg byk.nama pon guest house

.& i sgt puas hati dgn servis nya. & i notice drg ni layan i mcm tuan puteri ( harus di ingat ,drg ni akan 'terik' poketnya).sesusah kita ,x seteruk drg .i dpt free laundry & cuma cost USD 25 per day.Ok,i recommend ye.

Living room -belah kanan bilik i

& the best part mesti la sgt strategik.Now,i nk kena tarik balik segala kutukan tuk en boss ckp night mare sbb die xbook hotel.Ok,usually,if other federation staff pegi drg akan book Holiday Inn,so suma ckp my boss kedeks sbb xnak spend lebih.Tp,bila tgk map ,wah ,tmpt i sgt best ye.


 Hasil dari jalan2 cari pasal ,konklusinya ,semua tmpt best yg ada dlm pala otak i semuanya easy access..I dgn selamba nya round pekan phnom penh tadi ( if my parents know habis la i )  sensrg hanya based to map.

Drg mmg xckp byk sbb xleh spekong ,tp drg xkan kaco u like force u to buy ke apa ke.& i rasa secured sbb abg polis berada di mana2. Umah kedai sgt padat & jln from lorong ke lorong xde rasa horror langsung ( kalo kt Msia sumpah jln xtoleh depan blkg ,silap2 asik lari je -punya la takut kt negara tumpah darah )..


Kedai moto bersepah2


Kebetulan ,hari Jumaat & Ahad drg cuti public holiday sbb Raja nye besday ,so i nmpk merata2 ada banner -same like us jgk.

Kt sini ,bila nk melintas tu xleh lenggang kangkung & no high heels & handbag please..kalo nk merasa kena langgar dgn motosikal,try la..owh,i sgt gerun dgn traffic drg yg ala2 suka hati la jln mak bapak aku..
serius takut ,padahal i naik 4 WD .& i dh learnt somtehing ,kalo drg hon sekuat hati tu ,actually utk attention semua org drg nk lalu ,bkn nya spesifik tuk sesiapa ,& tuk tuk is everywhere to help u around & costs less than 5000 K ( approx RM 3 ).Tp,hari ni i dgn tabah berjalan saje sbb nk rasa thrill.
 
I sgt frust sbb xjumpa restaurant yg best.Smpi tetiba i rasa kaki dh melecet ( upenya dh nk dkt 2 hours berjalan ,tp xsedar sbb tmpt die sgt interesting to miss ) .Hasil research i :


- jgn berharap ada shopping market yg best
I jumpa la shopping mall ni nama 'Pencil Supermarket' kot,tp confuse bila masuk sbb xde umat langsung,& en boss ckp perfume kt sini xori & rega die is same with the market price -selamba je i nmpk drg ni fake item letak kt mall.



Korang pernah jumpa 'Prada' rega USD 30 & pastu display cantik2 mcm ni ?


- i frust xjumpa restaurant i leh makan,cam xkonfiden byk la,skali tetiba i nmpk this book cafe -wah i jumpa iced latte ni rega nya cuma USD 1.80 .Boleh la minum ni hari2..sedap plak tu.dpt gak layan internet.

Esok & esok nak lagi...sukeee

-pastu i  tabah nk jugak carik kedai makan,walau hujan renyai2 nk lebat ,tetiba i nmpk die restaurant 'Mother in Law' namanya.sbb i dh terpandang ke arah tu & ia nmpk cantek ,& waitress tu dh buka pintu & drg suma beratur tunggu i msk mcm i la yg punya besday ahad nanti ,jadik i pon tawakal je order..

Noodle seafood makan tanpa syak wasangka ye

sbb i x'was was' ,jadik i mkn la seafood noodles Khmer style..xsedap la plak,tp i suke servis die.noodles tu rega around RM7 ( & i rasa mahal la sbb i ingat food kt sini murah ) tp xjadik keciwa la sbb die bagi complimentary chinese tea & dessert ( mcm pengat pisang ) ,so i blk hostel dgn hati riang...

Uppss..masa kt toilet ,i notice they also provide me with this..so,not bad huh...xyah guna i nye toiletries..




Sekian,update for today.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...